IlpoNurmenniemi1

Lähituotanto on trendikästä juuri nyt!

Tämän aamun kauppareissu alkoi ihmetyksellä puolalaisten omenoiden hinnasta? Vaikka kauppapaikka oli Halpa-Halli, 0,29€/kg sai erityisen huomioni hedelmätiskillä. Paljonkohan puolalainen viljelijä mahtaa saada tuottajahintanaan?

Menin sitten vielä vaatekauppaan etsimään miesten pukua. Siinä alennusmyyntiä ihmetteli jo ex-kauppias-eläkeläinen, joka on menestyksellisen paikallisen rautakaupan luoja. Kuulemma nyt pitää ostaa, kun näin halvalla myydään. Paikalle  riensi itse kauppias,kun kuuli puheeni: miten tästä jää tekijälle mitään kun kauppa ei kannata,jos kauppias ei voita puolta hinnasta? Voitte arvata, hävisin   selkein luvuin keskuteluissa kahden kokeneen kaupiaan kanssa. Toki yhteisiäkin näkemyksiä oli erityisesti liiasta hintoja nostavasta mainonnasta. Kun  vaatetuskauppias kertoi minulle miestenpuvun tekomaasta, joka ei voi olla Suomi, ihmettelin yhä enemmän tätä halpaan menemistä. Kukaan ei kuulemma osta suomalaisen tehtaan kalliimpaa tuotetta. Pitääkö siis meille kohtuullisen elintason omaaville suomalaisille vaatteetkin tehdä ulkomailla vain siksi, että niitä voidaan myydä meille halvalla? Saman toiminnan seurauksena työttömyys nousee omilla kylillä huimiin lukuihin.

Onneksi kahvin ei tarvitse enää olla aina tarjoushintaista! Maassamme on nousussa muoti-ilmiönä se, että kahvipavut tuodaan säkeissä pienpaahtimoihin, joiden tuotannolle on laajeneva kysyntä, vaikka hinta on kohdallaan , tuplasti normaalihintaista tasoa. Kaikenlainen lähituotanto, jopa kahvipaahdossa luo työpaikkoja ja antaa eloa kylillemme. Missä ovat räätälit, suutarit, pienpanimot, kotileipomot, luomutuotteet,  jne...? Oppisimmekohan työllistämään valinnoillamme oikeaan hintaan naapuria omalla alallaan? Kaikki tuotanto menee ulkomaille ja me nuolemme näppejämme. Jos lopettaisimme tämän halpaan menemisen, niin paikallinen toimeliaisuus paranisi ja käyttäsisimme tuttuja tuotteita, ihan naapurin tekemiä.

Kuka kehtaa ostaa puolalaisia hyviä omenoita 0,29€/kg? Kehtaako kukaan lähteä arvokkaisiin juhliinsa halpatuontia olevissa vaatteissaan? Eikö esim. naiset saisi ihan kohtuuhintaan paikalliselta ompelijalta juhlavaatetusta? Jos miesten tilauspukukin pitää teettää halpatuotantona, meinaa jo nauru päästää. Menneet sukupolvet eivät kyllä ole edes pahoissa unissaan pystyneet kuvittelemaan moista!

Ostaa pitää, kun halvalla myydään! KUkaan ei myy halvalla ilman halpamaiden riistoa!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat