IlpoNurmenniemi1

Vastarintaliikettä tiukentunutta pakolaispolitiikkaa kohtaan

Maassamme harjoitettava pakolaispolitiikka kovenee koko ajan. Onko tässä tärkeintä se, että Suomesta siivotaan rajojen ulkopuolelle turvatonta väkeä toisten hoidettavaksi? Tämä käytäntö johtaa väistämättä yhä suurempaan paperittomien määrään maassamme. Turvapaikkapäätösten pihtaaminen ei auta tässä asiassa, vaan johtaa myös vastarintaliikkeen toimintaan viranomaisten toiminnan kyynistyessä. Virallisten toimijoiden maalailemat kauhukuvat leimaavat liikaa turvapaikanhakijoita. Ihmisoikeudet unohtuvat mahdollisten pakolaisverkostoa hyväksikäyttävien etsinnässä.

Erityisesti minua ihmetyttää poliisin asenteiden koveneminen tässä asiassa.Kun politikkojen  asenteet jyrkkenevät kohti pakolaiskielteisyyttä, niin poliisi kyynistyy ja ei luota keneenkään. Todella  huonoa harkintaa poliisin taholta on se, että he korostavat suojelevansa vaatimuksissaan myös suomalaisia pakolaisten auttajia, jotka leimataan "sinisilmäisiksi" haihattelijoiksi.

Harjoitettu pakolaispolitiikka on onneksi saanut jo kirkon toimimaan. "Kirkkoturva" on todellakin tervetullut tähän tilanteeseen piikiksi virallisten toimijoiden lihaan. Kirkko on ennenkin toiminut vaarassa olevien suojelijana ja joskus jopa yhteistyössä vastarintaliikkeiden kanssa. Kovenevat ja kyynistyvät asenteet maassamme herättelevät yhä laajempaa joukkoa toimintaan myös paperittomiksi jätettyjen pakolaisten puolesta. Yksikin ihminen on liian arvokas palautettavaksi kotimaahansa vainottavaksi. Yksikin maastamme muualle Eurooppaan karkotettu pakolainen on merkkinä suomalaisten haluttomuudesta yhteisen vastuun kantajina. Emme elä enää lintukodossa, jossa muun maailman asiat eivät vaikuttaisi.

Koveneva pakolaispolitiikka ei ole oikea ratkaisu nykyiseen pakolaiskriisiin.  Se, että autamme hädässä olevia ei ole pois keneltäkään suomalaiselta. Myönteiset asenteet pakolaisia kohtaan luovat myös tulevaisuudessa hyvinvointia maahamme. Pakolaisissa on myös merkittävä resurssi työllisyyden hoitoon ja  yrittäjyyteen. Suurin osa heistä haluaisi tehdä työtä ja ansaita toimeentuloaan, mutta työlupa-käytäntö estää sen. Merkillisesti pakolaiskeskuksissa heidät pakotetaan lojumaan toimettomina pitkiä aikoja viranomaispäätöksiä odottelemassa ja veromaksajien varoja syömässä. Toimeliaisuuden salliminen ei olisi sielläkään pahitteeksi.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Ilkka Huotari

"Koveneva pakolaispolitiikka ei ole oikea ratkaisu nykyiseen pakolaiskriisiin."

Kyllä on, ainakin siten, että ratkaisu ei ole ottaa pakolaisia (eli siirtolaisia) Eurooppaan, vaan auttaa heitä paikan päällä. Se tosin ei ole "kovenevaa pakolaispolitiikkaa", vaan järkevämpää pakolaispolitiikkaa.

Eli konkreettisemmin: koko kehitysapu pakolaisleireille ja Euroopasta rajat kiinni.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Huotari kirjoittaa asiaa. Juuri noin pitäisi toimia. Ratkaistaan ongelmat lähialueella, josta on helpompi jossain vaiheessa pakolaiset kotiuttaa. Ei tarvita mitään kielikursseja eikä kotouttamista, koska he eivät kuulu tänne.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

Naiviudesta täysi kymppi. Siinähän oli listattuna lähes kaikki kliseet.

Niko Sillanpää

Suomessa kai jo olikin jokin "vastarintaliike"... Molemmille vastarintaliikkeille näyttää olevan yhteistä, että ne yrittävät estää nykyisen ulkomaalaislain täytäntöönpanoa. #SeToinenAaripaa

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Toivotaan sitten vastuuhenkilöiden ilmoittautuvan viranomaisille, jos kaikki meneekin reisille ja vaikkapa pari päätä irtoaa sakastissa tapahtuvassa panttivankiepisodissa. Ihokkaan repiminen ei riitä, vaikka sen tekisi Kari Mäkinen suorassa TV-lähetyksessä. Paatero totesi eilisessä A-Talkissa pragmaattisesti, ilmeisesti kokemukseen perustuen, yksityisen ihmisen tai ihmisten ei tule avata ovea ko. henkilöille. Iän mukaan kertyvät ominaisuudet eivät selitä tätä blogia.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Ei hyvin yllättävää, jotta täällä on nimbyjen kokoontumisajot pään leikkaus-fantasioineen.

Niko Sillanpää

Kieltämättä on riski, että Mosulista ynnä muualta tulee kaulan katkomiseen mieltyneitä ISIS:n sympatisaattoreita, joille on vaikeaa pitää näitä ja muita taipumuksiaan fantasian asteella. Ainakin ilmeisesti Bagdadissa ollaan huolissaan tästä asiasta ja heillä lienee relevantimpi lähialuetuntemus. #SeToinenAaripaa

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Yritä nyt hyvä mies ymmärtää, että maailmassa on kymmeniä tai satoja miljoonia potentiaalisia tulijoita, jos jokaiselle tarjotaan ilmainen täysihoito. Suomen maahanmuuttopolitiikan on oltava samalla tasolla kuin Keski-Euroopan maissa. Ruotsi kelpaa esimerkiksi ainoastaan siinä, kuinka pieleen asiat voi saada liian avokätisellä politiikalla.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei Suomeen ole ylenmäärin tulijoita, tämä on pohjoinen ja syrjäinen maa, jonka ilmasto on suurimman osan vuodesta varsin raaka. Jos maamme olisi oikeasti niin suosittu, että kaikki tänne haluaisivat, Suomi olisi jo ehtinyt täyttyä moneen kertaan EU:hun nykyisin kuuluvien entisten itäblokin maiden asukkailla, koska EU:n alueellahan vapaa liikkuvuus vallitsee ihan virallisestikin.

Niko Sillanpää

Srsly?

EU:n alueella ei ole vapaa liikkuvuus siinä mielessä, että voisi siirtyä nauttimaan sosiaaliturvaa johonkin toiseen maahan ad infinitum:

"...unionin kansalaiset, jotka eivät ole työntekijöitä tai itsenäisiä ammatinharjoittajia, voivat saada oleskeluoikeuden vain, jos heillä on riittävät varat niin, että he eivät muodostu rasitteeksi vastaanottavan jäsenvaltion sosiaalihuoltojärjestelmälle, ja jos heillä on sairausvakuutusturva."

http://www.europarl.europa.eu/atyourservice/fi/dis...

Kriteereiden täyttymistä arvioidaan kolmen kuukauden kohdalla.

Näitä kv sopimuksen kriteereitä ei kuitenkaan näytetä soveltavan erään nomadisen kulttuurin edustajiin, koska Gutmensch alkaa heti kirkumaan rasismia ja "mutku-mutku-sorto-ja-kollektiivinen-syyllisyys-ja-velka".

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Sopii kysyä, mihin 'yhdenvertaisuuteen' suomalainen oikeusistuin viittaa, kun sellaista ei tarvitse soveltaa edes EU-maiden kansalaisten kesken tietyissä tilanteissa:
"Oleskella suat, vuan hlluja ei myö siulle anneta. Sillä suat pärjätä."

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #10

#10: Rotusyrjinnän vastaisessa sopimuksessakin muuten todetaan preamble-osiossa, että soveltamisessa tulee huomioitavaksi, onko sovelluskohde kansalainen vai ei tarkoittaen siis sitä, että kansalaisille voidaan antaa etuja, joita ei-kansalaisilla ei ole ja tätä ei tulkita syrjinnäksi, vaikka ei-kansalainen olisi (lisäksi) eri etnisyyttä tms.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän hän kommentissaan maininnut mitään sosiaaliturvan nauttijoista, vaan totesi vain, ettei entisistä itäblokin maista ole tullut mitään muuttoaaltoa Suomeen. Heillä on vapaa oikeus muuttaa Suomeen työhön milloin vain.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #11

Heidän on (oli) helpompaa muuttaa työperusteisesti Iso-Britanniaan tai Saksaan kuin Suomeen. Välttyy suomen opiskelemiselta. Aivan vastaavasti minä en ole ollut koskaan töissä slaavilaisella kielialueella, kun en kerran puhu yhtäkään slaavilaista kieltä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Paperittomiksi jätetyt pakolaiset" ovat jo käsitteenä moninkertaista valhetta.

1) Kyse ei ole pakolaisista, jos turvapaikanhakijoilla on Maahanmuuttoviraston tutkinnan jälkeen hylkäävä päätös oleskeluluvasta ja valituksen sekä sen johdosta tehdyn uuden tutkinnan jälkeen Hallinto-oikeuden lainvoimainen päätös siitä, että Suomen lain mukaisia perusteita oleskeluluvalle ei ole.

2) Ei ole pienintäkään syytä epäillä, etteikö näitä päätöksiä ole saatettu asianosaisille tiedoksi myös paperilla mustana valkoisella. Sen lisäksi heille ei ole myöskään suullisesti jätetty epäselväksi, mikä päätösten sisältö on. Tilapäinen henkilötodistus kansainvälistä matkustusta varten järjestyy Suomen viranomaisilta joutuisasti. Mistään paperittomuudesta ei siten ole kyse.

Kyseessä on laiton maassa oleskelu, joka rikkoo Suomen voimassaolevaa lakia jokaiselta päivältä. Laitonta oleskelua pitkittävä kirkko syyllistyy virkavallan anastukseen (Rikoslain 16. luku, 9 §) viedessään röyhkeästi pohjaa toimivaltaisen viranomaisten lainvoimaiselta päätökseltä.

Olen sitä mieltä, että ellei palautussopimuksen puuttuessa näitä laittomia oleskelijoita saada palautettua heidän kotimaihinsa, tulisi neuvotella UNHCR:n kanssa järjestely, jolla heidät siirretään kotiseutuaan lähimpänä olevalle pakolaisleirille turvaan ja määrätään pysyvä maahantulokielto Suomeen. Heistä UNHCR:lle aiheutuvat ylläpitokulut Suomi voi sitoutua korvaamaan määräajaksi tai kunnes he poistuvat leiriltä oma-aloitteisesti.

Toimituksen poiminnat