IlpoNurmenniemi1

Läppäri jokaiselle oppilaalle Linux-käyttöjärjestelmällä

Linux-käyttöjärjestelmä koulujen oppilaille tarkoitetuissa läppäreissä tuo huimat säästöt yhteiskunnalle. Esimerkiksi Oulun siirtyminen linux-tietokoneisiin toisi sanomalehti Kalevan mukaan  parin miljoonan säästöt vuosittain. Oulun kaupungin tietokonehakinnoissa Windows-järjestelmää maksaa 3 120 00 ja Linux 1 421 00. Hintojen erotuksella voitaisiin palkata 30 opettajaa tai 40 koulukäynnin ohjaaja.

Sopinee siis kysyä: Onko koulujen tietokone-opetus bisnesmiehille raha-sampo? Konsultit ovat yritys-ystävällisiä ja suosittelevat tietenkin Windows-järjestelmää.

Onneksi Oulussa tämä asia on uskallettu kyseenalaistaa opettajien toimesta. Vähenevät varat voitaisiin käyttää tehokkaammin ja koulutyötä helpottaa opetushenkilökunnan lisäämisellä. Se on tietenkin merkittävä argumentti Linuxin puolesta.

En ole mikään nörtti, mutta ymmärrän koulujen tarpeen opetushenkilökunnan lisäämiseksi. Se on lastemme kannalta parempi tulevaisuudessakin kuin kalliimpien vaihtoehtojen hyväksyminen tietokoneopetuksessa. Tällaisessa  kilpailutuksessa rahat eivät mene kukkaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän IlpoNurmenniemi1 kuva
Ilpo Nurmenniemi

Opetusalan säästöissä on varmaan muitakin vastaavia keinoja joilla voidaan vaikuttaa myös asialliseen henkilöstömäärään.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ubuntu linux-jakelu on nykyään jo niin kehittynyt, että perus-IT-taitoinen kykenee sitä helposti käyttämään (ubuntu.com). Sisältää open-office-paketin.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

En tiedä, miten Ubuntun kanssa on nykyään, mutta ainakin vielä joitain vuosia sitten täytyi vielä asentaa komentorivin kautta manuaalisesti lukuisia ajureita ym. jos halusi varmistaa täyden toimivuuden esim. Flash-videoiden ja erinäisten suljettujen tiedostoformaattien (esim. mp3) kanssa. Sensijaan Linux Mint on tunnettu nimenomaan siitä, että se on suora avaimet käteen -ratkaisu.

www.linuxmint.com

Toki Ubuntu asentunee esim. juuri oppilaitosten koneille kätevästi, kunhan on asiansa osaava koulun oma IT-henkilökunta hoitamassa asennukset.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Joo, totta, pieniä ongelmia on siellä täällä, mutta tilanne kohenee koko ajan.

Flash ei toimi enää Chromessa, mutta Firefoxissa pelaa.

Mint on hyvä vaihtoehto, mutta en ole pidemmin sitä kokeillut.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva Vastaus kommenttiin #4

Disclaimerina toki sanottava, että syytä käyttää haavoittuvaa Flashia ei enää ole, kun käytännössä kaikki suosituimmat toistopalvelut tukevat jo HTML5-videota. Mutta esimerkki kuin esimerkki.

Itsellä ollut Mint pääkäyttiksenä kohta pari vuotta ja hyvin skulaa, komentorivin olen avannut muistaakseni kerran.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

> 3/JP:
Kun halvalla sain, niin kävin Hongkongista lapselle tarkoitetun Win10 ensiasennetun läppärin Kurio Smart; ohjehinnasta (199 €) oli tiputettu 80 €. Höyrykäyttöisessä pöytäkoneessani on Ubuntu, mutta rinnalla Win 10, koska en löytänyt Ubuntun Canonin ajuria skannerille. Windowsin käynnistymistä saa odottaa minuutteja siinä kun Ubuntu latautuu sekunneissa (vähän saa liioitella). Luulen , että tämä tarjous heijastelee varmaan tulevaa hinnoittelua.

Sote-uudistus ja pakolliseksi tulleet Kelan e-reseptit eivät ilmeisesti toimi Linuxilla, vaikka toimikortinlukijat toimivatkin. Joten sillä puolella pientää säätövaraa olisi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Riippuu mitkä Linux-distrot soveltuvat parhaiten? Saksassa oli jossain kaupungissa yritetty mutta palattiin Windows-käyttöjärjestelmään. Säästöä ei tullut.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Ei taida oikein löytyä kohtuuhintaista läppäriä johonka esim. Ubuntu-Linuxin asentaisi. Ellei sitten Chrome-läppärit ole sellaisia? Windows läpppärin kun saa jo 250-300 eurolla johon on asennettu valmiiksi Windows.

http://www.linux-onlineshop.de/index.php

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva

Linuxin voi asentaa kaikkille PC:ille siinä missää wintoosankin. Yleensä pitää hankkia (tai ladata distrojen sivuilta laillisesti) asennuslevy, joka sitten dvd-asemaan. Suurin osa distroista kysyy vielä asentaessa, että haluatko jakaa kiintolevyn erikseen Windows- ja Linux-osioihin, jos pelien tai joidenkin softien takia haluat pitää Windowsin reservissä.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

"Läppäri jokaiselle oppilaalle Linux-käyttöjärjestelmällä". Tuosta on kysymys eikä Linuxin asentamisesta PC:lle.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva Vastaus kommenttiin #9

Hiusten halkomista - keissin oppilaiden kannalta se ja sama, onko koulun puolesta ostettu koneet joissa valmiina Linux, vai onko ostettu Windows-koneet joille IT-henkilöstö on asentanut Linuxit jälkikäteen.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen Vastaus kommenttiin #10

Ei kun kysymys on siitä, että onko Linuxille tarkoitettuja läppäreitä edes olemassa - halvalla.

Mitä järkeä on siinä, että ostaa Windows läppärin (maksat W-käyttiksestä) johon sitten asennetaan Ubuntu tms. Tuskinpa Linuxeja voi edes asentaa halvimpiin Windows-läppäreihin.

Ja nyt lue Nurmenniemen otsikko ja asia hänen tekstistään.

Käyttäjän JuhoPalmroos kuva
Juho Eeva Vastaus kommenttiin #11

Ah, pahoittelen löysää sanastonkäyttöäni, menee raudat ja softat sekaisin.

Koneita saa tarvittaessa ilman esiasennettuja softiakin, tarvittaessa vaikka itse rakentaen. Tai siis em. IT-miesten rakentaen, ja työsta toki tulee vähän lisähintaa :D

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen Vastaus kommenttiin #11

Kommentoija Ikonen #12:"Tuskinpa Linuxeja voi edes asentaa halvimpiin Windows-läppäreihin."

Asentuu hienosti. Asia on jopa toisinpäin: Niiden IT-laitteiden valikoima, joihin Windows asentuu, on huomattava paljon rajallisempi, kuin niiden laitteiden, jotka iloisesti boottaavat Linuxiin.

On mahdollista hankkia läppäri ilman esiasennettua käyttöjärjestelmää. Se ei ole minkäänlainen ongelma. Se, että marketit eivät myy sellaisia, johtuu asiakkaista.

Käyttäjän IlpoNurmenniemi1 kuva
Ilpo Nurmenniemi

Kalevan tiedon mukaan Linux-järjestelmiä kouluihin toimittaa Opinsys Oy, kaikkiin luokkiin tulisi tulisi myös langaton verkko, toimittaja myös huoltaa laitteitaan. Siis kenenkään ei tarvitse ruveta rustaamaan , vaan asialle löytyy yhtö hyvä firma kuin windowsillekin.

Opettajienhinta-arvio tietokonehankinnoista Oulussa

Linux-järjestelmä, langaton verkko ja tukipalvelut sekä kannettavat tietokoneet 24000 oppilaalle tarjous 1 421 000 €

Windows-järjestelmä, langaton verkko, ja tukipalvelut ostettava erikseen sekä kannettavat tietokoneet 24000 oppilaalle 3 120 000 € (Oulun Tietotekniikan vuoden 2016 hinnat kouluille)

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

On hyvä asia, että tätä kokeillaan käytännössä. Tuottanee faktatietoa, joka on hyödynnettävissä maanlaajuisesti päätöksenteossa.

Mahdollisten säästöjen lisäksi Linux:n käyttö ohjaisi oppilaita tutustumaan "open source" filosofiaan, joka on aidosti ihmisten tasa-arvoisuutta edistävä "ilmiö", ja siten oletettavasti hyvin yhteensopiva koulusivistystavoitteiden kanssa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Olen yrittänyt asentaa Ubuntua läppäriini, jossa on jo Windows 8.1. Kovalevyn jako onnistui, samoin asennus. On vain yksi ongelma. Nettiyhteys ei toimi. Olen yrittänyt viikon verran asiaa paremmin tietävän kanssa löytää ongelman syyn. Yhteyden luonti pysähtyy aina johonkin valintaikkunaan, johon pitäisi kirjoittaa ja ruxata tietoa, mutta mitä. Sitä pitää arvuutella ja kokeilla, jotta tätäköhän se nyt kysyy?

Ongelma on siinä, että missään ei ole opasta, jossa vaihe vaiheelta käytäisiin läpi langattoman nettiyhteyden luonti. Minulla on 4G -reititin. Kaikki Windows-koneet löytävät yhteyden. Riittää, kun nimeää reitittimen ja antaa koneelle reitittimen Wi-Fi key -salasanan. Ubuntulle tämä ei riitä, eikä tidossani vielä ole, miten monta seuraavaa ja taas seuraavaa ponnahdusikkunaa pitää täyttää oikein, jotta yhteys löytyy. Ja vielä ihmetellään, miksi Linux ei yleisty nopeammin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Oletusasennus ei taida tukea läppärisi wlan-piiriä.

Kannatta katsoa mikä piiri on kyseessä komennolla: "sudo lshw > hw.txt"

Ja etsiskellä jatkotietoja esim: https://wireless.wiki.kernel.org/

Käyttäjän IlpoNurmenniemi1 kuva
Ilpo Nurmenniemi

Asiani oli alkuaan Linux-käyttöjärjestelmän mahdollisuus säästää
kouluopetuksen kuluissa. Kun kokoajan vaaditaan säästöjä vain opettajia ja muuta henkilökuntaa vähentämällä , jää tällaiset "jujut" huomaamatta. Lopputulos opetuksessa on ainakin samaa luokkaa halvemmilla tietokoneilla. Opettajaa ei voida korvata koneilla, ne ovat vain apuväline, jota käyttää se ken osaa.

Toimituksen poiminnat