Elämä ennen ja jälkeen kirkonpalon

 

Lankalauantai-iltana tuli tuhosi Ylivieskan kirkon. Liikuin palopaikan läheisyydessä uteliatten ihmismassojen keskellä. Katujen varsilla itkettiin ja valitettiin. Kovin moni heistä ei ollut tarvinnut kotikirkkoaan vuosiin, mutta tuhon hetkellä kyyneleet vuosivat vuolaina. Kirkolla on syvä merkitys kaikkien paikkakuntalaisten elämässä. Kirkkorakennus jo pelkällä olemassaolollaan on tärkeä muillekin kuin aktiiviselle kirkkokansalle. Tämä on näkynyt viimepäivien aikana jatkuvana virtana kirkkoraunioita katsomaan. Olen tavannut siellä surevia ihmisiä. Kaikilla on yhteinen suru  kotikirkon tuhosta.

On täysin selvää, että ylivieskalaiset tarvitsevat uuden kirkon mahdollisimman pian. Useat haluaisivat  kopion entisetä kirkosta. Kirkon tulisi olla "kirkon näköinen". Se tulisi rakentaa heidän mielestään entiselle paikalle, joka on nykyaikaisen rakennustyömaan kannalta hankalan ahdas ja vaatisi mm. hautarauhan rikkomista. Tälle joukolle kirkon paikan siirtäminen parillakymmenellä metrillä on kauhistus. He eivät myöskään halua modernia kirkkorakennusta.

Ylivieskan kirkon rakentaminen hautausmaan aidan ulkopuolelle Kirkkopuistoon vaatisi kaavamuutosta, Mutta paikka olisi keskeinen, näkyvä, samaan miljööseen kuuluva. Siihen voitaisiin rakentaa nykyaikainen ja käytännöllinen kirkkorakennus. Rakennustöiden suorittaminen olisi myös helpompaa ja halvempaakin.

KIrkon paikasta käy jo nyt kiivas keskustelu. Toivottavasti paikkakuntalaiset löytävät yhteisymmärryksen mahdollisimman pian tässä asiassa. Elämää voidaan nytkin katsoa eteenpäin ja uusi kirkko edustaa tätä aikaa  kaikkineen. Palaneen kirkon kivet voisivat jäädä kirkon muistomerkiksi paikoilleen. Yli 200 v. vanha Ylivieskan kirkko edusti omaa aikaansa ja oli nykyiseen käyttöön epäkäytännöllinen. Kaikella on oma määräaikansa, myös kirkkorakennuksilla. Uusi kirkko edustaa tulevaisuuteen tämän hetken toimivaa rakennusta. Valoisuudessaan ja puupinnoillaan se voisi antaa kodikkaan suojapaikan seurakuntalaisille ja muillekin.Kirkkopuiston alueella kirkko olisi edelleen keskellä kylää. Paikka korostaisi  kirkon merkitystä Ylivieskassa.

Paikkakuntalaisten laaja yhteisymmärrys kirkon paikasta antaa hyvän pohjan laajalle arkkitehtikilpailulle, joka olisi syytä ratkaista seurakuntalaisten äänestyksellä. Suunnatkaamme mielenkiintomme tulevaan ja  kokonaan uusiin mahdollisuuksiin tässä tilanteessa. Kirkon tuhkasta nousee pian siunaus, yhteisöllisyys, uusi hengellinen elämä keskuuteemme. Siksi Ylivieskassa aika jakautuu nyt aikaan ennen ja jälkeen  kirkonpalon. Tämä aika kirkonpalon jälkeen,jota nyt elämme, sisältää kokonaan uudet mahdollisuudet! Voimme luottaa siihen, että seurakunnassamme on kuitenkin tuhon keskellä kallein aarteemme jäljellä: usko, toivo ja rakkaus viitoittavat elämäämme eteen päin!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu