IlpoNurmenniemi1

Vanhusten kunto romahtaa hoitopaikoissa

 Vanhusten kunnon romahtaminen hoitopaikoissa on ollut jo pitkään tiedossa omaishoitajilla. Moni kotonaan omaistaan hoitava toteaa, että tilapäisestä muutaman päivän jaksosta kotiutuu aina entistä huonommassa kunnossa oleva vanhus. Siksi omaishoitajat pinnistelevät voimiensa äärirajoille jopa vapaapäiviensä kanssa.

Hoidossa on eroja eri laitosten kesken. Vanhuksen terveys romahtaa varmasti sairaalavierailullla. Rauhottavien lääkkeiden käyttö potilaiden helppohoitoisuuden varmistamiseksi pitäisi kieltää lailla. Henkilökuntaa pitäisi olla riittävästi vanhuksia hoitavilla osastoilla!

Hoitopaikoista on tullut vanhusten säilytyspaikkoja, joissa virkistävään ja kuntouttavaan hoitoon ei juurikaan kiinnitetä huomiota. Kaikki nämä asiatn eivät ole kiinni edes rahasta. Hoitohenkilökunnan asenteet näytävät olevan sellaiset, että kuntouttavaa hoitoa ei haluta siitä pelosta, että se saattaisi vaatia enemmän hoitajilta.Hoitajille helppo ratkaisu on aina rauhottavat lääkkeet. Niillä vanhuksen elämä menee nopeasti tylsistyneen ja avuttoman hoidokin tasolle. Silloin sänky ja makuuttaminen on ainoa paikka vanhukselle. Vaippojakaan ei haluta vaihtaa tarpeeksi usein.

Vanhusta ei voi jättää edes sairaalaan ilman omaisen tai muun tomeran ystävän tukea. Hoitohenkilökunnalle jokainen tarkkailija on kiusallinen, mutta yksin jäänyt hoidokki jää heikolle hoidolle. Yhteistyö hoitohenkilökunnan ja läheisten kesken pitäisi olla normaalia ja päivittäistä.Valitettavan usein henkilökunta ei ota tätä tärkeää hoidon laadusta huolehtimista tosissaan, vaan on haluton yhteistyöhön. Yhteistyö vaatii myös omaiselta tms. harkittua ja hillittyä käytöstä. Hän ei voi käydä hoitajien kimppuun kuin yleinen syyttäjä. Asiallinen, neuvotteleva asioiden puntarointi auttaa kokonaishoidon paranemista ja vanhuksen hyvinvointia.

Kolmannen sektorin apu hoitolaitostemme virkistys ja kuntoutustoimintaan on hyvä apu myös henkilökunnalle. Sen kehittäminen ja vaaliminen on  meidän kaikkien hyvinvointiin vaikuttava tekijä.

Kaikista kehityspyrkimyksistä huolimatta vanhustenhoitomme on rempallaan. Poliitttisten päättäjiemme toimet ajavat alas elämäniltaansa elävien kohtelua yhteiskunnassamme. Jokaisen olisi syytä kuitenkin muistaa, että jokaista vanhusta tulisi kohdella samoin kuin itseään toivoisi kohdeltavan! Tätä  vanhusten hoidon alamäkeä ei huomaa "norsunluutorneista". Se näkyy silmästä silmään, kun sitä itse tarvitsee. Tämä nykyisen hallituksen erittäin kova ja armoton politiikalla pelaaminen vanhusten, sairaiden, lasten, yms. tarpeilla näyttää päivä päivältä yhä pahemmalta. Politiikassa ei ole nyt alkeellisiakaan arvoja. Se on vain taistelua vallasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat